Levrek nedir sorusunun cevabı tam olarak şöyledir: (Latince: Dicentrarchus labrax)denizlerimizde ve denizlerin nehirlerle birleştiği az tuzlu bölgelerde çoğalırlar. Hani balığı ailesindendir.
Fazla gezici olmayan levrek yerli balıklardan sayılır. Ergin olmadan önce gruplar halinde sonraları tek başına yaşar. Yaşam ortamı karanlık ve kuytu yerlerdir. Bu nedenle gemi batıkları veya kaya oyuklarında yuvalanır. Yaklaşık 20 yıllık yaşamı olabilen levrek ortalama 50-60 cm.’den 1 metreye boy ve 10-12 kg. ağırlığa erişebilir. 40 cm. den küçüklerine ispendek denir. Ocak-Mart arasında 500.000-2.000.000 yumurta dökerek yüksek bir üreme gösterir.
Eti en lezzetli balıkların başında gelir. Bu nedenlerle ekonomik değeri çok yüksektir. Etçil ve yırtıcıdırlar. En çok karides, yavru balık, yengeç ve kurtçuklarla beslenirler. Bu yönüyle deniz yırtıcısı gibidir (Levrek avı için misinaya canlı yem konması ve özel bir oltasının olması bu yırtıcı yönünün kanıtıdır.) Izgaradan ziyade, buğulaması ya da tuzda yapılmış olanı olan “tuzda levrek” çok daha lezzetli olur.

Üreme dönemlerinde yağsız olmaları nedeniyle lezzetsizdirler. Ancak, çiftliklerde üretilen levrek balıkları yılın her döneminde yağlı olmaları nedeniyle lezzetlidirler.

Levrek buğulama tarifi için tıklayınız.