Çocukluk döneminde obezite, çocukları ve ergenleri etkileyen ciddi bir sağlık sorunudur. Obezite, çocukları diyabet, yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol gibi sağlık sorunlarına sürükler. Aynı zamanda özgüven eksikliği ve depresyona da yol açabilir. Çocukları obeziteden korumanın en iyi stratejilerinden biri, tüm ailenin yeme ve egzersiz alışkanlıklarını iyileştirmektir. Çocukluk döneminde obeziteyi tedavi etmek ve önlemek, çocuğun sağlığının korunmasına yardımcı olur. Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Eser Akkuş, çocuklarda obezite konusunda dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Obezite Çocukları Toplumdan Soyutlayabilir

Çocuklarda obezite, pek çok etkenin bir araya gelmesiyle ortaya çıkabilir. Bunlar, annenin çocuk dünyaya gelmeden karşılaştığı problemlerden aile içindeki çatışmalara kadar geniş bir yelpazede görülebilir. Araştırmalar, obez çocukların dış görünüşleri nedeniyle arkadaşları tarafından daha zor kabul edildiğini, aileleriyle daha çok tartıştıklarını ve sosyal aktivitelerden kaçındıklarını göstermektedir. Bu durum, çocukları psikolojik olarak olumsuz etkileyebilir.

Şişmanlık Çocuğun Değil, Ailenin Başa Çıkması Gereken Bir Sorun!

Çocukların büyüme ve gelişim süreci devam ettiği için çocuklar için zayıflama diyetleri önerilmez. Onları sağlıklı ve dengeli beslenmeye yönlendirmek, uygun bir egzersiz programı oluşturmak kilo kaybını sağlamak için daha etkili bir yöntemdir. Bu yaklaşım, çocukların kilo yüzünden stres yaşamadan, sağlıklı diğer akranları gibi normal büyüme ve gelişme sürecini tamamlamalarını sağlar.

Obezitenin önlenmesi ve tedavi sürecinde ebeveynlerin tutumu çok önemlidir. Çocuklar, bu süreçte kendilerini dışlanmış hissedebilirler. Bu nedenle, çocukların sorunun sadece kendi problemleri olmadığını anlamalarına, ailenin onlar için çaba harcadığını görmelerine ve cesaretlenmelerine yardımcı olmak gerekir.

Çocuklarda Obezitenin Önlenmesi İçin Ailelere Düşen Görevler

  1. Kesinlikle “şişman çocuk sağlıklıdır, ileride boya gider” diye düşünmeyin.
  2. Çocuğunuzu kendiniz diyete sokmayın. Sağlıklı ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırmak için bir beslenme ve diyet uzmanından yardım alın.
  3. Günde en az 30 dakika fiziksel aktivite yapmalarını sağlayacak ortam oluşturun.
  4. Çocuğunuzun okulun spor etkinliklerine katılmasını sağlayın.
  5. Beraber basit yürüyüşler yapın, yürüme mesafesindeki yerlere arabayla değil, yürüyerek gidin.
  6. Saatlerce televizyon ve bilgisayar başında zaman geçirmesini önleyecek fiziksel aktiviteler oluşturun ve gerektiğinde onlara eşlik edin.
  7. Yemek hazırlarken çocuğunuzun da size yardım etmesini sağlayın.
  8. Yemek saatlerini düzene koyun ve birlikte yemek masasına oturun.
  9. Çocuğunuza yavaş yeme alışkanlığı kazandırın.
  10. Çocuğunuza su içme alışkanlığı edindirin.
  11. Çocuğunuzun tek tip beslenmesini önleyin, tabağında çeşitliliği sağlayın.
  12. Büyük porsiyonları azaltın ve ideal porsiyonlara alıştırın.
  13. Sevmediği bir yemeği reddetmesi halinde, ısrar etmeyin. İki gün sonra tekrar sunun ve düzenli aralıklarla o yemeği tüketmesini sağlayın.
  14. Sizin yemeyi sevmediğiniz hiçbir şeyi çocuğunuzun da yemesini beklemeyin.
  15. Fast food, şeker, bisküvi ve çikolata gibi besinleri tamamen yasaklamayın. Zaman zaman dengeli olarak tüketmelerine izin verin.
  16. Çocuklarınızı ödüllendirirken pasta, tatlı, çikolata ve şeker yerine meyve tercih edin.
  17. Çocuğunuza beslenme çantası hazırlayın ve tercihiniz meyve, süt veya peynirli sandviç gibi düşük kalorili ve az yağlı besinler olsun.

Ayça Çatak / Memorial Antalya Hastaneleri Medya ve İletişim Şefi 0549 314 67 94 ayca.catak@memorial.com.tr

Sinemyis İşbaşı / Memorial Antalya Hastaneleri Medya ve İletişim Md. 0549 314 70 10 sinemyis.isbasi@memorial.com.tr

Esra Aydemir / Marka ve İletişim Grup Md. 0549 314 67 41 esra.aydemir@memorial.com.tr