Keşkül kelimesi aslında geleneksel bir tatlının adı değil. Hindistancevizinin içi oyularak yapılan kabın adı. Osmanlı döneminde kullanılan bu kap, zamanla ünlü bir tatlının ismini almış.
O devirlerde daha çok dervişlerin, fakir fukaranın kullandığı bu kabın boş kalmaması adına, padişahların emriyle imarethanelerde sütlü ve besleyici bir tatlı hazırlanırmış. Tatlının ismi de buradan kalma. Keşkül-ü fukara, yani “fukara keşkülü”nün klasik keşkülden farkı hindistancevizli ve Antep fıstıklı olması.
Malzemeler
- 8 bardak süt
- 1 buçuk bardak toz şeker
- 1 bardak iç badem
- 65 gr. (Yaklaşık bir kahve fincanı) pirinç unu
- 1 bardak su
- 1 kahve kaşığı tuz
Üzerine
- 1 kahve fincanı iç badem
- 1 kahve fincanı tuzsuz antepfıstığı
- 2 kahve fincanı hindistancevizi
- 1 tane loğusa şekeri
Yapılışı
Bir kaba iç bademle su koyularak 5 dakika kaynatılır. Kap, ateşten indirilerek soğuk su katılmak suretiyle ılıklaştırılır. Bademlerin iç kabukları ayıklanır, bir havana konularak iyice dövülür, macun haline getirilir. Sonra bademler bir kuşaneye alınarak üzerine bir bardak sıcak süt ilâve edilir ve elle iyice mıncıklanarak bademler sütte halledilir, ince süzgeçten geçirildikten sonra bir tarafa bırakılır. Geriye kalan 7 bardak süte tuz katılarak kaynatılır. Başka bir kaba alınarak içine pirinç unu koyulur, üzerine bir bardak su sicim gibi akıtılır, karıştırılır ve kaynamakta olan süte sicim gibi akıtılarak boşaltılır, devamlı olarak karıştırılır. Bu karıştırmaya on dakika tahta kaşıkla devam edilir. İçine toz şekerle, bir tarafa bırakılan dövülmüş sütlü bademler ilâve edilir ve yeniden karıştırılarak koyulaşıncaya kadar pişirilir.
Tatlı iyice koyulaşıp âdeta düğün çorbası kıvamına gelince ateşten indirilerek, büyük ve uzun iki tabağa dökülür ve soğumaya bırakılır. Bu sırada bir kap alınarak içine iç badem, antepfıstığı ve su konularak beş dakika kaynatılır, ılınınca iç kabukları ayıklanır ve fıstıklar ayrı, bademler de ayrı tabaklara konulur. Bunlar ayrı ayrı havanda dövülür ya da makinede çekilerek başka başka tabaklara alınır. Soğuyan keşkülün üzerine birer sıra çekilmiş badem, birer sıra çekilmiş fıstık (istenilirse bir sıra da çekilmiş hindistancevizi) la süslenir ve loğusa şekeriyle şekiller yapılarak zevke uygun bir biçimde süslendikten sonra servis yapılır. Afiyet olsun