Kabuklu deniz ürünleri kendine özgü tatlarıyla hem balık sofralarında, hem aperitif hem de garnitür olarak sevilerek yenen lezzetler. Fakat ortamına göre, özellikle de görgü kuralları açısından bu tür deniz ürünlerini yerken zorluk yaşanabiliyor. Midye, istiridye, karides, yengeç, istakoz yerken pratik yöntemler şöyle…
İSTİRİDYE, MİDYE, KARİDES
Midye yarım kabuk içinde çiğ olarak servis edilirse ilk önce midye üzerine limon suyu sıkın; sosa batırmayın. Boş elinizle kabuğu tabak üzerinde sağlamlaştırın ve küçük balık bıçağı yardımıyla midyeyi dışarı çıkarın. Kendi sos tabağınıza batırarak hepsini birden yiyebilirsiniz (Resmi ortamlarda çoğunlukla sadece limon suyuyla servis edilir). Kokteyl sosunu ya da yaban turbunu kendi midye servisiniz üzerine dökerek tamamını yiyebilirsiniz. (Bkz. Karaburun usulü domatesli midye)
Asla çiğ midye ya da istiridyeyi kesmeyin. Ve sadece samimi ortamlarda kabuğun içindeki suyu ağzınıza akıtabilirsiniz. Ancak bunu da kibar bir şekilde yapmayı ihmal etmeyin. İstridiye bisküvilerini damak zevkinize göre sosa batırabilir ve daha sonra çatalınızla alarak yiyebilirsiniz.
Çorba gibi sıvı sos içinde pişen midyelerin kabuklarını tek tek kaldırın ve balık bıçağı ile birlikte midyeyi dışarı çıkarın. Başka bir seçenek olarak midyeyi suyuyla beraber yarı açık kabuk içinden de yiyebilirsiniz. Geriye kalan çorba suyunu ekmek batırarak ya da kaşıkla çorba gibi yiyebilirsiniz.
Kızartılmış istridye ya da karidesleri çatalınızla keserek yiyebilirsiniz.
Kuyruklu karidesleri elinizle kuyruğundan tutup, sosa batırarak yiebilirsiniz. Ancak kuyruğu yemeyin. (Bkz. Karides şiş)
YENGEÇ (PAVURYA)
Yengecin bir bacağını gövdesinden kırarak ayırın. Bu parçayı kıracak yardımıyla paraçalara ayırarak kırın. Balık bıçağı ile eti alın ve erimiş yağ ya da mayonez sosuna batırın.
Sert kabuklu yengeçlerin ise önce bacaklarını gövdeden elinizle ayırın. Daha sonra içindeki eti emerek yiyin. (Bunu yaparken az ses çıkarmaya özen gösterin). Geriye kalan gövdeyi ters çevirin ve çatal ile yiyin.
ISTAKOZ
Öncelikle kıskaçları çevirerek vücut bölümünden ayırın. Özel ıstakoz kıracağı yada fındık kıracağı ile kıskaçları şekildeki gibi kırın ve içerisindeki eti çıkartın.
Vücut kısmını kuyruk kısmından şekildeki gibi döndürerek koparın. Kuyruğun alt kısmını kuyruk bölümünden kopartın. Çatal yardımı ile kuyruğun içerisindeki eti çıkartın. Sırtını gövdesinden ayırın.
Kolları vücudundan ayırdıktan sonra ıstakoz şekildeki gibi ikiye bölünür böylelikle ıstakozun ciğerine ulaşabilirsiniz. Son olarakta kollardaki eti üfleme yolu ile iterek afiyet ile yiyin. (Bkz. Istakoz nasıl pişirilir?)
Kaynak: Mutfak Rehberi