Bazen şehrin bunaltan sıcağından uzaklaşmak, bazen de misafirlerimizi gezdirmek için Büyükada’ya her yaz yolumuzu düşürürüz. Arabasız sokaklarda köşkleri izleye izleye fayton keyfi yapmaya, adanın arkasında kalan sessiz sakin ormanda vakit geçirmeye bayılsak da söz konusu yemek olduğunda ada sınıfta kalıyor. Örneğin vapur iskelesinin etrafındaki balıkçılar… Sanki uzmanlık alanları, en kalabalık turist grubunu yoldan çevirip lokantaya çekmek. Hepsinde bir adet ‘şehir manzaralı’ teras, yemekleri de son derece özelliksiz.
Adada nerede yiyeceğimizi düşünürken kendimizi bir havaalanı terminalinde sıkışıp kalmış gibi hissediyoruz desek abartmış olmayız. Tek bulabildiğimiz ‘turistlere özel’ fiyatlara satılan, son derece vasat yemekler.
Büyükada mekanları arasında sizi en çok mutlu edecek 3 özel mekanı derledik.
İşte bu yaz yolu adaya düşecek olanlara hayat kurtaracak üç tavsiye: Harika mezeleriyle Kıyı, Yunan adalarına taş çıkaracak manzarasıyla Club Mavi ve adanın ‘esnaf lokantası’ SofrADA.
Club Mavi
Manzarası dillere destan
Mis gibi kokan bir ormanın içinden geçerek faytonla ulaşılan Club Mavi, tarihi bir köşkte kurulmuş. Yemekler (klasik meze ve balıklar) çok heyecan verici olmasa da köşkün nefes kesen manzarasına nazır yenince her şey muhteşem geliyor. Hele de günbatımında manzara Yunan adalarını veya Dalmaçya kıyısındaki görüntüleri hatırlatıyor. Gecenin sonunda şehre son vapuru yakalamak için faytonla yıldızların altından geçerek iskeleye dönüyoruz. Bir yemeğin sonu daha ne kadar mükemmel olabilir ki?
Adres: Büyüktur Yolu No: 12
Tel: 0216 382 60 75
SofrADA
Ada değil anakara fiyatları
Adaya her geldiğimizde merak ederdik: Burada yaşayanlar dışarı çıktıklarında nerede yiyorlar? Deniz kıyısındaki lokantalar çok pahalı, denizden uzaktaki ‘hesaplı’ yerler de turist kapanı olmaktan ileri gidemiyor. SofrADA’yı keşfettiğimizde sorunun cevabını bulmuş olduk.
Faytoncuların park ettiği ‘aromatik’ bir sokak kenarında kurulmuş mekan, adeta Büyükada’nın ‘esnaf lokantası’. Lokantaya birkaç ziyaretten sonra zeytinyağlı mezelerinin, özellikle de bamya ve taze fasulyenin hastası olduk. Yemekten çok iyi anlayan bir adalının işlettiği mekanda mücver, köfte, karnıyarık gibi taze taze yapılmış birçok ev yemeği bulabilirsiniz. Çok şükür ada değil anakara fiyatlarında.
Adres: İsa Çelebi Sok. No: 10
Tel: 0216 382 76 39
Kıyı
Meze keyfi için
Kıyı’ya gitmek için vapur iskelesinden çıkınca sola dönün ve yolun sonuna gelene kadar yürüyün. Rakipleri manzaralı teraslarını inşa ededursunlar, Kıyı, deniz kenarında kurulmuş yedi-sekiz şemsiyeli masasıyla gayet salaş ve alçakgönüllü. Kıyı’nın farkı mutfağında. Son derece geniş mönüye, lokantanın sahibi Adnan beyin yetiştirdiği yeşilliklerden yapılan salatayla başlamanızı tavsiye ediyoruz. Sarmısaklı ve zeytinyağlı deniz börülcesi de muhteşem. Ara sıcaklardan Rum böreğini ilk kez Kıyı’da tadıyoruz ve bayılıyoruz: Kızartılmış ince bir patlıcan dilimi üzerinde lor peyniri ve dereotu. Lokantanın günlük balık mönüsü de hayli geniş. Biz gittiğimizde listede her yerde bulabileceğiniz levrek ve istavritin yanı sıra mercan, kırlangıç ve dülger de vardı. Burada genelde ızgara tercih edilse de kızarmış barbunyadan vazgeçemiyoruz. Ne yazık ki Kıyı’nın çok hesaplı olduğunu söyleyemeyeceğiz, çoğu balık 20 lira civarında. Ama iskelenin yanındaki lokantalardan daha pahalı olmadığı kesin.
Adres: Çiçekli Yalı Sok. No: 2
Tel: 0216 382 5606
Ansel Mullins – Yigal Schleifer
Kaynak: Radikal Gazetesi