Yemek pişirirken düdüklü tencere kullanmanın önemli avantajları var. Hem sağlıklı ve lezzetli yemekler hazırlamanın yanısıra, enerji-yakıt tasarrufu sağlaması açısından çok sayıda faydaları mevcut.
Ayrıca, düdüklü tencere tamamen kapalı olması nedeniyle hem pişen yemeğin kokusu etrafa yayılmaz, hem de yemeğin besin değeri ve rengi-görünümü korunur.
Düdüklü tencere, basıncın tencerenin içindeki sıcaklığı yükseltmesi ilkesine göre çalışır. Tencere tümüyle kapalı olduğundan, kaynama derecesine gelen su buharlaşır. Bu buhar kendisine yer açmak için tenceredeki havayı dışarı doğru iter. Tencerenin üstündeki deliğin üstünde (düdük kısmında) bulunan ağırlıklar, buharın dışarı çıkmasına engel olur; böylece içerde biriken buhar, basıncı arttırır. İçerdeki basınç tencerenin üstündeki ağırlıklara eşit olduğu zaman, pişirme süreci başlamış olur.
Yemek uzmanlarının düdüklü tencere kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar ve önerileri ise şöyle:
Tencere gereğinden fazla doldurulmamalıdır. Çünkü bu, buharın çıkmasını engelleyebilir. Ağırlıkların bulunduğu kısım ve kapak, tencere basınç altında bulunduğu sürece açılmamalıdır. Tencerenin içindeki basıncı düşürmek için tencereyi ateşten indirip içinde su bulunan bir kaba oturtun. Basıncın düşüp düşmediğini anlamak için ağırlıkları bir çatalın ucuyla hafifçe kaldırın. Düdükten ses çıkmazsa ağırlıkları kaldırıp, tencerenin kapağını açabilirsiniz.
Tencerenin içine yerleştirilen süzgeçli sepetler değişik cins maddelerin birarada pişirilebilmesine olanak verir. Bu malzemelerin pişirme süreleri değişik ise, önce uzun sürede pişen malzeme tencereye yerleştirilir ve tencere kapatılır; daha sonra, sırayla öteki malzemeler, pişirme süreleri gözönünde tutularak eklenir. (Her malzemenin tencereye eklenmesi için, tencerenin soğuk su ile soğutulup, kapağın basınç düşürüldükten sonra açılması koşulunu unutmamak gerekir.)
Düdüklü tencerenizi alırken, o tip tencere için hazırlanmış ve malzemelerin pişirme süreleri ile her biri için gerekli su miktarını belirten bir kılavuz-yönerge de birlikte verilir. Genellikle tüm besinler düdüklü tencerede normal tencereyle pişirilme sürelerinin üçte biri kadar sürede pişerler.
Dondurulmuş sebzelerin düdüklü tencerede pişirilmesi için, önce biraz açılmasını beklemek gerekir. Donmuş sebzelerin pişirilme süresi, taze sebzelerin pişirilme sürelerinden daha azdır. Çünkü donmuş sebzeler, dondurulmadan evvel biraz pişirilmiştir.
Kuru meyve ve sebzeler bir gece evvelden suda bırakılmalıdır. Pişirmeden önce 1 saat suda bırakmak da yeterli olabilir, ancak bu durumda pişirme süresi biraz daha uzun olur.
Düdüklü tencereler özellikle et ve sebze sularının hazırlanmasında, reçel yapımında, konserveleme sırasında gerekli olan sterilizasyon için çok yararlıdır.
Kaynak: lezzetler.com